Поради для всіх
» » Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти

Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти

Додано: 29.05.16
Автор: admin
Рубрика: НАУКА
На Сході довгий час бойові слони були одним з родів військ. Причому подібні війська були традиційними і пішли в небуття тільки з приходом нового часу.

Історія появи бойових слонів

Вперше бойові слони були приручені для використання у військових цілях в Індії. А сталося це дуже давно, приблизно в першому тисячолітті до нової ери. Фінікійці з допомогою індусів приручили тварин, що мешкають в північній Африці. Слід зазначити, що слони античних армій належали до нині вимерлого північноафриканським увазі. Вони були набагато менше, ніж знамениті індійські тварини. Загалом, складно уявити собі, що на спині слона містилася тримісна вежа. Слони використовувалися в ті часи як у робочих, так і бойових цілях. Для військових дій відбиралися найбільш великі особини.

Кому протистояли слони?

У Стародавньої Індії слонів випускали проти кінноти, оскільки коні дуже бояться великих тварин. Слонів вишикували в одну шеренгу з інтервалом у тридцять метрів один від одного. Слідом за ними в проміжках йшла піхота. Весь лад зовні нагадував стіну з вежами. Треба сказати, що тварини не були захищені ніяким пристосуваннями. Зате їх багато прикрашали усілякими металевими прикрасами і червоними попонами.
Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти
І тим ні менш бойові слони були дуже небезпечними супротивниками. При вдалих обставинах вони могли завдавати значної шкоди противнику. А ось якщо ворог сам опинявся хитрим і розумним, то міг ввести в оману тварин, і тоді починалася плутанина і хаос. У такій ситуації слони могли потоптали один одного. А тому високо оцінювалося мистецтво вміння водіння і управління цим тваринам. Індійських царевичів неодмінно навчали азам.

Бойові слони Індії

Слон являв собою цілу бойову одиницю з себе самого і ще трьох чоловік. Один з членів такого екіпажу був погоничем (по суті, водієм), другий – стрільцем, а третій – лучником або метальником дротиків. Погонич перебував на шиї тварини. А ось стрілки на спині ховалися в укритті з легких щитів. Погоничеві доводилося стежити за тим, щоб з флангів до тварини не підходили вороги. Стрілець ж вів метальний бій. Однак головною зброєю все-таки був слон. Він сам по собі наводив жах на ворогів. Крім того, тварини здатні були затоптати людей, вбиваючи потужними бивнями і душа хоботом.

Озброєння тварин

Головним вражаючим фактором у слонової атаці був страх, який наганяли тварини на людей своїм виглядом. Чималу роль грала їхня величезна сила. Іноді індійські бойові слони озброювалися мечами. Однак давати їм тримати хоботом холодну зброю було дуже поганою ідеєю. Оскільки хобот - це не рука, тварини не справлялися з мечами. А ось іншим озброєнням слони користувалися досить вміло. На короткі бивні їм одягали залізні гострі наконечники, тим самим подовжуючи їх. Ось такою зброєю тварини користувалися з великою спритністю.
Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти
До еллінам разом зі слонами і їх ватажками потрапили і прийоми тактичної побудови тварин в бою, а також мода на пишне їх оздоблення. До всієї цієї амуніції македонці і елліни додавали башточку, закриту щитами, для екіпажу, озброєного луком і списами. Після того як зникли елліністичні держави під ударами парфян і римлян, європейці більше практично не зустрічалися на полях битв з бойовими слонами.

Використання бойових слонів в Середні століття

У Середні століття використовували бойових слонів практично по всій Азії – від Китаю до Ірану, від Індії до Аравії. Однак тактика їх застосування поступово змінювалася. В епоху раннього середньовіччя індійські і перські бойові слони йшли на ворога цілими з'єднаннями, то пізніше, вже у другому тисячолітті нашої ери, тварини швидше грали роль пересувних фортець. У збережених описах битв тих часів з участю слонів вже немає кривавих сцен масових слонових атак. Як правило, слонів будували загороджувальної лінією і випускали лише найкритичніший момент для короткої атаки. Все частіше бойові слони виконували транспортні функції, несучи на собі великі метальні апарати або стрільців. Подібні сцени дуже докладно зображені на рельєфах дванадцятого століття. Була ще у слонів і дуже почесна функція.

Використання слонів в якості транспорту для знатних воєначальників

Всі воєначальники (бірманські, індійські, в'єтнамські, тайські, китайські), як правило, сиділи на тварин. А ось монгольський хан, завоювавши Корею в тринадцятому столітті, сидів у вежі, яка перебувала відразу на двох слонів.
Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти
Безумовно, слон був дуже зручний для полководця, адже з висоти він міг досить далеко оглядати поле, та й його самого було видно далеко. У випадку ж невдачі в бою сильне тварина цілком могло винести свого пасажира з звалища людей і коней. В цей період оснащення слонів абсолютно не змінилося, скоріше, це було прикраса, ніж бойова захист. І тільки в шістнадцятому - вісімнадцятому століттях індійські майстри стали робити для тварин панцирі, що складаються із сталевих пластин, сполученими кільцями. У Південно-Східній Азії винайшли для екіпажу спеціальний поміст, а тому воїни могли не лише сидіти на спині тварини, але й стояти. Мусульманські воїни з Ірану і Середньої Азії також споруджували подібні помости, доповнюючи їх башточками зі щитами і навіть навісом.

Недоліки бойових слонів

Треба сказати, як бойове тварина слон мав один дуже серйозний недолік. Їм було складно управляти. На відміну від коней, вони не хотіли сліпо йти за своїми начальниками. Слон адже досить розсудливе тварина. Він не стане стрибати в прірву, як, наприклад, кінь за своїм ватажком. Це розумна тварина добре подумає, перш ніж щось зробити.
Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти
Слон підпорядковувався погоничеві не зі страху, а, швидше, з дружнього ставлення. У цих тварин немає поняття тоталітаризму. Крім того, кожен слон орієнтувався не тільки на погонича, але і ще на власного лідера. Тому тварини билися достатньо усвідомлено, вони відрізняли, де свої, а де чужинці. Але в теж час ці розумні тварини не прагнули невиправдано ризикувати. Вони могли без зусиль пройти через ряди піхоти, але не робили цього без особливої необхідності. Нацькувати слонів на піхоту було вельми складно, якщо люди не розступилися перед ними, то тварини просто зупинялися, намагаючись якось очистити собі дорогу. Виходить, що бойові тварини, швидше, надавали страхітливе дію, ніж завдавали реальний збиток. Ніяк не вдавалося привчити до слонів вогню або озброєним людям. Вважається, що індійські бойові слони, історія яких досить цікава і незвичайна, нападали тільки з бажання зробити щось дуже приємне погоничеві, а ось бойового азарту у них ніколи не спостерігалося. І, тим не менш, це бажання не була ознакою того, щоб йти на невиправданий ризик, наражаючи на небезпеку себе або свого наїзника. Кращою захистом слони вважали можливість якнайшвидше відвезти свого погонича подалі від небезпеки. Є дані про те, що перед боєм тваринам для хоробрості давали вино або пиво, перець або цукор. Хоча, з іншого боку, навряд чи таким способом можна було вплинути і на без того малоуправляемое тварина. Швидше за все, бойові заслуги слонів значно перебільшені, проте цікавий сам факт використання тварин в незвичайних цілях. Така винахідливість людини не може не захоплювати.

Як протистояли бойових слонів?

Скільки часу бойові слони використовувалися в якості військової сили, стільки ж часу йшли пошуки методів протидії їм. У Середні століття все ті ж індуси, що жили в області Марвар, вивели спеціальну породу коней. Таке тварина використовували проти бойових слонів. Існувала така бойова хитрість, коли на бойову кінь одягали фальшиві хоботи. Слони приймали їх за маленьких слоненят і не хотіли атакувати. А тим часом навчені скакуни передніми копитами ставали на лоб великої тварини, і вершник вбивав списом погонича.
Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти
Ассірійці взагалі не боялися бойових тварин, вони виробили свою техніку їх знешкодження. Була виведена особлива порода бойових собак, які виходили на поле битви в обладунках. Одне таке тварина знешкоджував вершника на коні, а три собаки могли знешкодити слона. Греки взагалі дуже швидко навчилися знешкоджувати могутніх тварин, підрізаючи їм хоботи і сухожилля на ногах. Таким чином вони геть виводили їх з ладу. Справа в тому, що одна поранена нога тварини змушує його повністю лягти на живіт. А в такому стані його може добити, хто завгодно. Щоб уникнути таких поранень в Таїланді спеціальні воїни охороняли ноги тварини. На роль такого бійця брали тих, хто не був досить досвідченим, щоб воювати на коні, але досить розумний, щоб захищати тварину.

Бойові слони Ганнібала

Більше двох тисяч років тому знаменитий полководець (карфагенянин) Ганнібал перейшов через Альпи разом зі своїм військом і вторгся в Італію. Цікавий той факт, що до складу його сил входили слони. Правда, дослідники досі сперечаються щодо того, чи тварини в реалі чи це просто красива легенда. Одним з питань є те, звідки взагалі у карфагенян могли взятися ці тварини. Імовірно, це могли бути вимерлі на даний момент слони з Північної Африки. У записах істориків збереглися відомості про те, як війська Ганнібала переправляли слонів через річку. Для цього вони споруджували спеціальні плоти, жорстко закріпивши їх по обидва боки берега. На них насипали землю, щоб імітувати стежку, і заганяли туди тварин. Однак деякі тварини все одно злякалися і потрапляли у воду, але врятувалися завдяки довгим хоботам.
Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти
Взагалі, перехід дався тваринам важко, оскільки їм складно було йти, так і в горах не було необхідної їжі. За деякими відомостями, вижило всього лише одна тварина. Однак це непідтверджені дані.

Закінчення бойової кар'єри слонів

Зовсім туго бойових слонів довелося в часи появи вогнепальної зброї. З тих пір вони перетворилися у великі живі мішені. Поступово їх стали більше використовувати в якості тяглової сили.
Індійські бойові слони: опис, історія та цікаві факти
Остаточно припинили їх використовувати у військових цілях з часів Другої світової війни. Нальоти літаків перетворювали тварин у купу закривавленого м'яса. Мабуть, останніми в 1942 році використовували слонів в Бірмі в складі британських військ. З тих пір тварини пішли на заслужений відпочинок.

Замість післямови

Ці героїчні тварини знайшли відображення у відомій грі «Битва за трон». Бойовий слон увічнений у вигляді армійської одиниці. Така ідея творцям гри прийшла, як виявляється, недарма, оскільки за плечима тварин дійсно серйозне військове минуле.